Bestefar

Vi leser færre bøker. Slik burde det ikke være, for det kan gå i arv.
Per Olav Asplund, 4. oktober, 2024


Om boklisten vår

I separate avsnitt vil vi presentere noen viktige bøker i samtiden. Vi vil spesielt ta for oss bøker og temaer som går på sosiale og helserelaterte emner, men også viktige nye tanker og utfordringer vil bli berørt. 

 
Selvfølgelig vil vi også presentere bøker og artikler som berører våre hovedtemaer, som er: musikk, kunst, teknologi, læring og forskning - og seniorsamfunnet i vid forstand. 

Skroll deg nedover og bli inspirert!
 
 

Bli litt flinkere til å glemme

 



Nå kan du bli litt bedre kjent med den fantastiske, glemske hjernen din!

Hjerneforsker Martin Bystad lærer deg alt du trenger å vite om glemsel, og hvorfor glemsel kan være positivt for oss! Få et innblikk i både den unge, den distré og den aldrende hjernen, og svar på når det er grunn til bekymring, eller når du bare skal slappe helt av med at du ikke husker alt.

Sannsynligvis har du en god, vitenskapelig basert grunn for at du ikke husket den bursdagen, eller at du kom for sent på jobb fordi du ikke fant lommeboken din. Ikke minst er boken full av tips og triks for å huske det du vil huske, samtidig som du hjelper hjernen din til å slappe av.

Få bukt med hjernestresset og alt det andre som ødelegger for hukommelsen din, slik at du både kan leve – og huske – bedre!

 

Opplysningstidens kvinner


Kvinnekampen begynte ikke i 1963 eller der omkring
.

Den begynte for 300 år siden!

I boken Opplysningstidens kvinner forteller Elisabeth Aasen om 1700-tallets kvinner, fra salong​-vertinner og forfatterinner - til dronninger og elskerinner.

De såkalte Encyklopedistene fremmet troen på opplysning, men med revolusjonen startet en brutal fase. Også kvinner engasjerte seg i politikk, og Olympe de Gouges skrev «Erklæringen om kvinners rettigheter». Men etter at hun og andre modige kvinner havnet i giljotinen, kom tilbakeslaget.

En dominerende skikkelse etter revolusjonen var Madame de Staël, som provoserte Napoleon, og ble sendt i eksil. På reisen møtte hun interessante kvinner i ulike posisjoner. Blant disse var hertuginne Anna Amalia, som skapte kulturbyen Weimar, der Goethe var en dominerende person. Madame de Staëls siste politiske reise gikk blant annet til St. Petersburg og Stockholm.

Opplysningstidens kvinner inngår i Elisabeth Aasens store formidlingsprosjekt
om enkelt-kvinners betydning i Europas kulturhistorie.

Opplysningstiden
Opplysningstiden var en epoke i Europas intellektuelle historie der vitenskap, fornuft, frihet, toleranse og framskritt ble innsatt som nye idealer og autoriteter.
 
Opplysningstenkerne argumenterte blant annet for ytringsfrihet, trykkefrihet, religionsfrihet, likhet for loven og demokrati. Det var også under opplysningstiden at begrepet om menneskerettigheter oppstod.

Perioden har sine røtter midt på 1600-tallet med den vitenskapelige revolusjonen og freden i Westfalen som avsluttet religionskrigene i Europa.


Den engelske revolusjonen i 1688 settes ofte som startpunkt for opplysningstiden, med den franske revolusjonen i 1789 som sluttpunkt.



Om sollyset

Nå er våren her igjen

Og sollyset er like viktig for helsen som et balansert kosthold og regelmessig trening. Mange av oss merker det tydelig – hvordan kroppen lengter etter de første solstrålene på en kjølig februardag. Denne reaksjonen er dypt genetisk forankret. Lys med riktig bølgelengde kan ha en helse- fremmende effekt som kan sammenlignes med et sunt kosthold og fysisk aktivitet.


Om luktesans

Kanskje du kan øve den opp igjen

Denne boka av Bjørn Berge er en hyllest til den frie luktesansen i all sin skjønnhet og avsky. Den åpner med en introduksjon til sansens betydning og luktenes eventyrlige mangfold, og fortsetter som en lukthistorisk reise gjennom oldtidens første bydannelser, via middelalderens pestepidemier og den industrielle revolusjon frem til i dag



Om stoisisme


Dette handler boken om?

  • Stoisk filosofi: Aurelius var en sterk tilhenger av den stoiske filosofien. I boken finner du mange referanser til stoiske prinsipper om å akseptere det som ligger utenfor vår kontroll, å leve i samsvar med naturen og å dyrke dyd.
  • Selvrefleksjon og personlig vekst: Aurelius bruker boken til å reflektere over sitt eget liv, sine handlinger og sine relasjoner. Han søker etter visdom og en dypere forståelse av seg selv og verden rundt ham.
  • Ledelse og ansvar: Som keiser hadde Aurelius et enormt ansvar. I boken reflekterer han over hvordan man kan være en god leder, hvordan man kan ta vanskelige beslutninger og hvordan man kan opprettholde sin integritet under press.
  • Dødeligheten og livets mening: Aurelius skriver ofte om døden og livets forgjengelighet. Han søker etter mening i livet og hvordan man kan leve et godt liv til tross for livets uunngåelige slut

    Les mer om boken her


Kroppen for voksne


Her er det mye å lære for de som har kommet godt opp i årene

I denne boken reflekterer Trond-Viggo Torgersen muntert og inspirerende om sin aldrende kropp og det uunngåelige faktum at han blir eldre. Målet hans er å gjøre helseerfaringer og medisinsk kunnskap enklere å forstå, slik at du kan tenke sjæl og ta gode valg for din egen helse.


Med et skråblikk på både egen kropp og samfunnet rundt seg, og med et særegent språk fylt av varme og småfrekke betraktninger, tar han oss med på en reise i nysgjerrighet og kritisk tenkning. Det er jo så mye gull å hente mellom et ærlig spørsmål og et gjennomtenkt svar! Dette er boken for deg som ønsker å møte årene som kommer med undring og et smil om munnen.

Trond-Viggo Torgersen er en folkekjær lege, forfatter, programleder, artist og komiker. Han har i flere tiår gitt oss svarene på alt vi lurer på om kroppen vår, både på tv og med boken Kroppen, som tok oss med på en reise i å forstå alt det rare og fine som foregår både på innsiden og utenpå.


Om stygt og pent


Boken til venstre

Kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann har en misjon


Hun lærer oss å snakke om tingene vi omgir oss med. Hvorfor kjøper vi de samme grå, boks-formede Bolia-sofaene, legger historiske fliser i entreen og sparer til lange øyevipper? Hvilket design og hvilke designere løfter vi, hva gjenbrukes og hva ler vi av (foreløpig)? 


Og hvordan kan vi snakke om den visuelle kulturen som ikke prater selv, og som ikke har kjente designere: Egget du triller barnet ditt i til barnehagen, kaffekoppen du har på kontorpulten, de store joggeskoene dine, som du før synes var stygge, og nå fine, interiørbladene du ikke lenger finner inspirasjon i, og alle de andre ingrediensene som lå, og stadig ligger og putrer i populærkulturen? 

Stygt og pent er en essaysamling med Brochmanns mest gnistrende tekster om visuell kultur, kategorisert etter bruksområder (mote, design, interiør, arkitektur) supplert med sylskarpe kapittelinnledninger.

Boken til høyre ble skrevet av hennes bestefar i 1953

Den inneholder ti kapitler som bl.a. handler om form, naturens formspråk, karakter, redskap og bruksting, sammenhengen mellom form og funksjon, oppfatning av stygt og pent, stil, egenskaper ved tingenes overflate, lysets påvirkning på formene, etterligninger og juks, og de tingene som synes å være avgjørende for vår formsans. 

Gå på biblioteket og lån denne boken.
Du vil ha en helt annen sans for form og arkitektur etter å ha lest den. Ja, du vil trolig revurdere stua di! Du vil også kunne sette ord på egne meninger om stygt og pent - og ikke bare ytre: "den liker jeg ikke!"

 

Våg å bli mislikt


Innholdet i denne boken er noe mange av oss skulle ønske vi hadde lært mens vi var unge

Og i vår tid, i influenser- og TikTok-tyraniet, er innholdet i denne boken blitt enda viktigere. 

Boken presenterer en filosofi som ikke dveler ved fortidens traumer, men setter fokuset på nåtiden og hva du selv kan gjøre for å frigjøre deg fra andres forventninger og skape det livet du selv ønsker. Og dette gjør den ikke på en banal "hjelp til selvhjelp"-måte. Det er genuint, dyptsøkende forklaringer boken viser til.

Historien utfolder seg som en dialog mellom en filosof og en ung mann. Den unge mannens mål er å motbevise filosofen og det han mener er for enkle råd, mens filosofen setter Alfred Adlers filosofi og tanker i kontekst og viser hvilken kraft de har i vår moderne verden.

Alfred Adler regnes, sammen med Sigmund Freud og Carl G. Jung, som en av de tre store innen moderne psykologi. Adlers ideer om at mennesker kan forandre seg, at verden er enkel, og at alle kan bli lykkelige, er blitt sagt å ha vært hundre år forut sin tid. I dag opplever adleriansk filosofi en økende interesse globalt.


  Vil vi klare å lokke dagens

unge inn i en slik bok?  

 

 

Generasjon angst

Tar teknologien oss over i det destruktive?

På slutten av 80-tallet begynte oppvekst og barndom basert på lek å forvitre. Og for mange ble leken til slutt fullstendig utslettet da smart-telefonen ble allemannseie og sosiale medier så dagens lys.

I boken "Generasjon angst" peker sosialpsykolog Jonathan Haidt på to ­endringer som fikk katastrofale konsekvenser:
  • Vi overbeskyttet barna i den virkelige verden.
  • Samtidig overlot vi dem til seg selv i den virtuelle.
Ja, smatt litt på det paradokset.
 
Den fatale omkoblingen av barndommen som oppsto da smart telefonen kom, forstyrret barns sosiale og nevrologiske utvikling og forårsaket fire store skader: tap av sosialt liv, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og avhengighet.
I boken kommer kommer Jonathan Haidt med en klar, kollektiv handlingsplan for å få slutt på denne epidemien av psykiske lidelser. Han foreslår fire konkrete tiltak som både foreldre, lærere, skoler, tek-selskaper og myndigheter kan iverksette for å ta barndommen tilbake, og gjøre ungdommene mer robuste!
 
«Dette er det største ­ukontrollerte ­eksperimentet menneskeheten noen gang har utført på sine egne barn.»
 
 


Har denne tiden og disse opplevelsene gått tapt for alltid?