Bestefar

Dette er det første fotografiet der også et menneske er med. Tatt av Louis Daguerre. Eksponeringen varte i rundt syv minutter og var rettet mot å fange Boulevard du Temple, en gjennomfarts vei i Paris, Frankrike.
Per Olav Asplund, 14. september, 2024

Det aller første fotografiet

Det er vanskelig å fastslå med absolutt sikkerhet hvem som tok det aller første fotografiet. Fotografiets historie er fylt med eksperimenter og usikre datoer.


Men vi kan tegne et bilde av en spennende tid da mennesket for første gang klarte å fange et øyeblikk av virkeligheten på en helt ny måte.

Et mørkt rom og en lys ide
La oss forestille oss et mørkt rom, kanskje et atelier eller et verksted. En nysgjerrig forsker står foran et kamera, et merkelig instrument for sin tid. Kanskje er det Joseph Nicéphore Niépce, (1765 – 1833) en fransk oppfinner, som står der. Han har jobbet i årevis med å finne en måte å gjøre lyset synlig på et permanent medium.

I kameraet ligger en plate belagt med et lysfølsomt materiale. Når lyset treffer platen, skjer det en kjemisk reaksjon. Men for at bildet skal bli synlig, må platen utsettes for visse kjemikalier i et mørkerom.

Et bilde av verden
Med spente hender åpner forskeren kameraet. Frem kommer et bilde – et svært tidlig fotografi. Det er ikke like skarpt eller detaljert som bildene vi tar i dag, men det er et gjennombrudd. Kanskje viser bildet utsikten fra et vindu, eller kanskje er det et portrett av en person. Uansett hva det viser, så er det et bevis på at mennesket har funnet en ny måte å se verden på.

En lang og spennende reise
Fra dette første, primitive fotografiet har utviklingen gått raskt. Kameraene har blitt mindre og mer avanserte, filmene har blitt følsommere, og i dag tar vi digitale bilder med smarttelefonene våre - og i en kvalitet som våre forfedre ikke kunne ha forestilt seg. 


Men det er viktig å huske at det hele startet med en enkel idé: å fange et øyeblikk av virkeligheten.


Verdens første fotografi ble tatt i 1826 av Joseph Nicéphore Niépce. Bildet er tatt fra et vindu ovenpå i Niépces hus i Bourgogne-regionen i Frankrike.
___


Et varig inntrykk
Fotografiet har endret måten vi oppfatter verden på. Det har gitt oss muligheten til å dokumentere historien, å dele våre opplevelser med andre, og å uttrykke vår kreativitet. Og selv om vi kanskje ikke kjenner navnet på personen som tok det aller første fotografiet, så kan vi være sikre på at deres oppdagelse har hatt en varig innvirkning på verden.


Kunstig Intelligens og bilder
Kunstig intelligens har (igjen) endret på alt dette. I dag kan vi fremstille bilder som det vil være umulig å «snappe» med vanlig kamerateknikk.

Selv om KI representerer store utfordringer når det gjelder spredning av falske «sannheter,» vil denne teknologien også kunne by på nye muligheter for vår evne til å kommunisere. 


Vi kan ganske enkelt - i løpet av sekunder - skape et hvert visuelt uttrykk til å representere våre forklaringer, meninger, ideer og tanker. Og i egnede kombinasjoner med tekst og audio vil dette kunne øke treffsikkerheten både på budskap og innhold når vi har noe på hjertet. 

Det er med dette i bakhodet vi vil dele noen tanker om visuell kommunikasjon med leserne.


Eksempler på KI-genererte bilder:
(klikk på bildene og se utvalg)