Bestefar

Hva slags projektor som benyttes, og hvordan den benyttes, kan bety alt - både for foredragsholder og publikum.
Gunnar Knarberg, 15. mai, 2024



Projektoren kan bety alt

Når foredragsholdere engasjeres til å skape visuelle opplevelser, i tillegg til musikk og tale, er de avhengig av god teknologi på stedet for å kunne gjennomføre dette på en vellykket måte. 


Her er noen detaljer du bør kjenne når det gjelder projektorer og hva som vil sikre
at foredragsholderne kan gjennomføre en vellykket presentasjon:

  •  Lysstyrke: Lysstyrken måles i lumen og er viktig for å sikre at bildet er skarpt og synlig, selv i lyse omgivelser. For hjemmebruk er en projektor med 2000 lumen eller mer vanligvis tilstrekkelig. For presentasjoner i større lokaler er det behov for en projektor med minimum 3000 lumen eller mer.
  • Oppløsning: Oppløsning refererer til antall piksler som projektoren kan vise. Jo høyere oppløsning, desto skarpere og mer detaljert blir bildet.

    For hjemmebruk er en projektor med 1080p-oppløsning (1920 x 1080 piksler) et godt valg. For større lokaler eller for å se filmer i høy kvalitet, bør det vurderes en projektor med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler).
  • Lampelevetid: Lampelevetiden måles i timer og angir hvor lenge lampen i projektoren varer før den må byttes ut. Lamper kan være dyre, så det er viktig å velge en projektor med en lang lampelevetid. Dessuten er det viktig at man til enhver tid vet omtrent hvor lang levetid som gjenstår på lampen.  
  • Kontrastforhold: Kontrastforholdet refererer til forholdet mellom de lyseste og mørkeste fargene projektoren kan vise. Et høyere kontrastforhold gir et mer levende og detaljert bilde.
  • Tilkoblingsmuligheter: En moderne projektor skal ha det som heter HDMI som den viktigste tilkoblingen mot PC eller bærbar PC. Denne tar inn både bilde og lyd. Lyden kan derfor sendes videre til høyttalere via et knutepunkt.  Men det må også være separat uttak for audio direkte mot forsterker og høyttalere.  
  • Fjernkontroll: Projektorene må ha fjernkontroll (i dag har de fleste dette). Med denne justeres bildes oppløsning, kontrast og fargebalanse. 

Gulrot, eple og det norske flagget

Det er vel åpenbart for de fleste at man ikke skal overlate til foredragsholderen å finne ut av projektoren etter at han eller hun har møtt opp. I så fall vil dette kunne føre til problemer både for arrangør og foredragsholder. Et absolutt minimum som bør sjekkes på forhånd er: 

  • Om lyspæren i projektoren fungerer som den skal?
  • Om de riktige (og nødvendige) kablene og adapterne er på plass (USB, HDMI, Audio)?
  • Om kulørene projektoren viser er tilnærmet korrekte.

Det fleste projektorer har innebygde prøvebilder som kan benyttes til dette. Ellers, her er et par visuelle tips mht kontroll av kulørene: Juster fargene slik at de blir tilnærmet det du kjenner som gulrot og eple.  

En gulrot og/eller et rødt eple skal se ut som en gulrot og et rødt eple. Last ned og bruk denne illustrasjonen og vis det på det aktuelle lærrete. Det er lett å se om fargene er for blasse eller for intense - eller helt feil. 

Du kan også bruke disse kjente kulørene til en denne kontrollen. Dette er de korrekte (RGB) kulørene i det norske flagget. Dersom disse ser tilnærmet normale ut på "veggen," så går det sikkert greit når foredragsholderen skal koble seg opp. 
 


Husk! De ferreste klager på dårlige kvalitet

Som regel er det sjeleden publikum klager på dårlig bildekvalitet. Men gjennom et lengre fordrag, der det vises mange bilder, vil deler av publikum kunne føle at den visuelle opplevelsen blir forstyrret og redusert. Og dersom bildene er viktig for identifikasjon av de avbildede objektene, vil en svak projektor kunne føre til at hele foredraget vil kunne få redusert kvalitet. 


Foredragsholdernes mareritt

Foredragsholdere vil kunne oppleve at kvaliteten på eget foredrag blir redusert, dersom projektoren svikter.


Og å føle på dette gjennom hele presentasjonen at visualiseringen mister kvalitet - og til og med at enkelte bilder mister klarhet og mening, vil kunne går utover den samlede "energien" i fremføringen. 


Det ligger ofte hundevis av timer bak den visuelle delen av et godt foredrag. 


Derfor er dette med å ha kontroll på projektoren viktig for alle parter.

 


Følg oss på Facebook: